Pe parcursul anului 2010 în judeţul Sibiu s-au înregistrat la Direcţia Agricolă doar două produse tradiţionale.Îngrijoraţi de dispariţia produselor sibiene autorităţile organizează anul acesta primele târguri tradiţionale prin localităţile judeţului.
CITEŞTE ŞI:
Scandia bagă 40 de milioane de euro într-o fabrică de conserve la Sibiu
Ultima zi la bucate tradiţionale, fără E-uri, în Muzeul în aer liber din Sibiu
Bunătăţi pe alese, la târgul „Slow Food“, din Sibiu
O dovadă în plus că agricultura sibiană merge tot mai prost o constituie şi numărul foarte scăzut al produselor tradiţionale sibiene înregistrate la Ministerului Agriculturii. În 2010 numai un anumit sortiment de pâine de casă cu cartofi şi un anumit tip de miere de munte din flori de salcâm s-au înregistrat ca produse tradiţionale. Înainte de înregistrarea acestor două produse trecuseră nu mai puţin de 500 de zile de la înregistrarea precedentului produs tradiţional, tot un sortiment de miere.
Astfel, din 2005 şi până astăzi numărul produselor tradiţionale înregistrate în Sibiu a ajuns la 44, ceea ce plasează judeţul nostru undeva în zona mediană, pe ţară. „Nu stăm foarte bine din acest punct de vedere, suntem undeva pe la mijloc. Ca să vă faceţi o idee Braşovul are câteva zeci de produse traţionale pe an. Dar aceasta este situaţia, şi conjunctura economică a ultimilor ani a fost de aşa fel. Vrem să facem nişte târguri în perioada următoare la care să invităm producătorii tradiţionali, să-i impulsionăm puţin”, a declarat ing. Vasile Stoia, din partea departamentului „Licenţe de fabricaţie produse alimentare” al Direcţiei Agricole Sibiu.
Târgurile vor avea loc începând cu luna aprilie în loalitate Sălişte, apoi în fiecare lună ajungând în altă localitate: Boian, Agnita şi Şura Mică. Semne de îndreptare există însă, în 2011 apărând deja două soli