Preţul grâului pe piaţa internă a depăşit valorile-record înregistrate în primăvara lui 2008, în trend cu evoluţiile de pe pieţele externe, care au stârnit îngrijorarea liderilor lumii. Sursa: REUTERS
Românii sunt asaltaţi în ultimul timp cu veşti despre viitoare scumpiri ale unor produse de bază, precum pâinea sau uleiul. Motivul invocat: necesitatea de a apela la importuri, mai scumpe.
Astfel, producătorii din panificaţie spun că scumpirea pâinii este iminentă. Pe de altă parte, şi pe piaţa internă preţul grâului creşte de la o zi la alta, în ton cu evoluţia de pe plan extern. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, preţul grâului ajunsese în urmă cu aproape o săptămână, în Banat, la 1 leu pe kilogram, fără TVA (234,6 euro/ tonă). În numai două săptămâni, în această regiune preţul a crescut cu aproape 24%. Faţă de acum doi ani, practic s-a dublat. Chiar şi aşa, valorile de pe piaţa locală sunt sub cele cu care se tranzacţionează la nivel in ternaţional. La Bursa de la Viena, preţul grâului de panificaţie a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, de 290 euro/tonă.
Exportăm mai ieftin, importăm mai scump
Pentru a-şi asigura necesarul de consum până la noua recoltă, România va trebui să importe 400.000-500.000 de tone de grâu în acest an, potrivit lui Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. El a afirmat recent că, dacă vom importa mai scump, e normal ca preţul pâinii să crească. "Dacă vom importa grâu cu un preţ mai mare decât pe piaţa internă, e normal ca acest lucru să se vadă în produsul final, respectiv în preţul pâinii", a spus Rădulescu, citat de Agerpres.
Totuşi, România a continuat să exporte grâu la preţuri mai mici decât cele de pe plan extern. Astfel, din recolta lui 2010, exporturile până la această dată au fost de 1,65 milioane tone. Pe de altă parte, Nicolae Si