Preţul gazelor naturale plătit de consumatorii din România nu reflectă realitatea costurilor de achiziţie. Diferenţa dintre costul real şi preţul de vânzare este de peste 25%, potrivit reprezentanţilor GDF SUEZ Energy România, unul dintre marii operatori de pe piaţa locală a gazelor. Sursa: Agerpres
"Constatăm că preţul final la gazele naturale nu a fost modificat în ultimele 20 de luni şi nu reflectă deloc realitatea costului de achiziţie a gazului. Diferenţa dintre costul real al moleculei de gaz şi preţul de vânzare este astăzi de peste 25%, generând distorsiuni masive pe piaţa gazelor", ne-au precizat reprezentanţii companiei.
Importurile, la nivel-record în februarie
Potrivit acestora, preţul moleculei de gaz rusesc a evoluat între octombrie 2009 şi februarie 2011 de la 79 lei/MWh la 120 lei/MWh. "Această creştere reflectă majorarea continuă a preţului petrolului în ultimele 12 luni şi deprecierea ratei de schimb leu/dolar în aceeaşi perioadă", a explicat compania.
În plus, ponderea gazului importat este în continuă creştere, atingând un nivel record în februarie 2011, când ponderea importurilor în aprovizionarea globală cu gaz a României a ajuns la 41,2%, comparativ cu procentul de 32% din ianuarie 2011 şi 22% în decembrie 2010, potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.
Preţul gazelor naturale plătit de consumatorii casnici din România era, în prima jumătate a anului trecut, cel mai ieftin din UE, însă raportat la puterea de cumpărare, preţul este situat la media europeană, potrivit datelor Comisiei Europene.
Ultima scumpire a preţurilor a avut loc în iulie 2008, iar în 2009 gazele s-au ieftinit de două ori, cu 3%, respectiv 5%.