Printr-un comunicat remis presei orădene joi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dumitru Voloşeniuc explică mai în detaliu decât a făcut-o la şedinţa CJ de acum o săptămână de ce au fost adoptate hotărârile privind desfiinţarea Teatrului de Stat şi a Teatrului Arcadia, prin înfiinţarea Instituţiilor de Spectacole Iosif Vulcan şi Szigligeti Szinhaz.
Încă din capul locului, Voloşeniuc recunoaşte că vine cu noi amănunte din cauza polemicilor din presă şi din mediile culturale, în baza faptului că hotărârile CJ au fost iniţiate de Direcţia Economică, structură aflată în coordonarea sa.
Tot de la început, vicepreşedintele Consiliului Judeţean afirmă că nu consideră "constituirea celor două noi instituţii drept o segregare etnică", întrucât secţiile română şi maghiară ale Teatrului de Stat, Teatrului Arcadia şi Filarmonicii erau constituite şi chiar funcţionau pe principiu etnic", adică pentru publicul de etnie română, respectiv pentru cel de etnie maghiară. Totodată, Voloşeniuc precizează că "există teatru evreiesc la Bucureşti, teatru german la Timişoara, teatru maghiar la Cluj şi Timişoara", iar în aceste oraşe opinia publică nu a reacţionat vehement negativ faţă de respectivele instituţii teatrale.
Bugetul, mai mic
Pe de altă parte, vicepreşedintele CJ încearcă să demonstreze că instituţia pe care o reprezintă a recurs la reorganizarea teatrelor întrucât aceasta este o "necesitate impusă de situaţia economică", dând nenumărate argumente de ordin financiar în acest sens.
CJ are un buget mai mic decât în anii precedenţi, arată Voloşeniuc, din mai multe motive: prin OUG 18/2010, Guvernul a micşorat sumele defalcate din TVA pentru toate tipurile de cheltuieli, sumele şi cotele alocate din impozitul pe venit au scăzut ca urmare a dispariţiei unor agenţi economici şi a diminuării salariilor bugetarilor cu 25% conform Legii 118/2010, prin OUG