Autorităţile sunt presate de marile companii şi de finanţatorii externi să nu mai controleze preţurile. În plus, în scurt timp vom putea face şi exporturi. Sursa: REUTERS
Românii plătesc în prezent cele mai ieftine gaze naturale din Uniunea Europeană, însă lucrururile nu vor mai fi aşa pentru mult timp. Companiile de pe piaţa locală fac presiuni tot mai mari pentru scumpirea gazelor. În plus, şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au cerut autorităţilor să nu mai controleze preţul gazelor.
Gazele naturale din producţia internă ne asigură în medie 75% din consum. De asemenea, statul încă ţine în frâu preţurile la care cei doi producători interni - Romgaz şi Petrom - vând gazele. În prezent, acestea costă 165 dolari pe mia de metri cubi, în timp ce importurile au ajuns la 400 de dolari. Dat fiind că ultima scumpire a avut loc în iulie 2008, marii furnizori cer insistent majorarea tarifelor la consumatori, deoarece vând în pierdere. "Diferenţa dintre costul real al moleculei de gaz şi preţul de vânzare este astăzi de peste 25%, generând distorsiuni masive pe piaţa gazelor", ne-au declarat reprezentanţii GDF SUEZ Energy România.
În prezent, populaţia plăteşte cel mai ieftin gaz din UE, potrivit Comisiei Europene. Raportat însă la puterea de cumpărare, preţul este la nivel mediu. La industrie, ocupăm penultimul loc.
Din 2014 vom putea exporta
De asemenea, presiuni vin şi din partea Petrom, cumpărată în 2004 de grupul austriac OMV, care vrea să vândă gazele produse la preţul de piaţă. Deocamdată însă, în România nu se poate vorbi despre o piaţă a gazelor naturale, în lipsa competiţiei. La capitolul importuri depindem încă de Rusia.
Din iulie 2010, putem importa gaze şi din vestul Europei, prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), însă cantităţile aduse sunt nesemnificative. Marile companii str