În chiar lunile de foc comisarii tulceni au rămas fără combustibil, lăsând Delta fără apărare. Comisarii de mediu tulceni trebuie să acopere circa 440.000 de hectare pentru a stopa ilegalităţile de pe teritoriul rezevaţiei biosferei protejată de convenţiile internaţionale.
Culmea, comisarii de la garda de Mediu- comisariatul Rezervaţiei Delta Dunării au fost ţinuţi pe tuşă chiar în perioadele în care natura ar fi avut cel mai mult nevoie de ajutorul lor. În lunile de vară în care în zona deltaică au ajuns aproximativ 20.000 de turişti cei care veghează deobicei pentru ca aceştia să nu arunce gunoiul în apă, să nu campeze în locuri interzise sau să nu pescuiască în zonele protejate au stat la mal în biroul de la Tulcea fie s-au rugat de alte instituţii să-i ia la „ia-mă nene“ în aval.
Nu au nici măcar vâsle!
Cei 16 comisari tulceni,plus comisarul şef, au la dispoziţie patru şalupe puternice, trei cu motoare de 90 de cai şi una cu motor de 150 de cai, plus patru „Lagune“ cu motor de 15 cai.Mai rar au şi destul combustibil cu care să se deplaseze în cele mai îndepărtate zone ale deltei, având în vedere că motoarele mari consumă cam 20 de litri la oră de marş. Iar cum şalupele mari nu pot fi urnite cu văslele, mai ales că nu au nici din acestea, delta s-a cam umplut de pet-uri. „Am avut greutăţi cu combustibilul, mai ales că mai toate deplasările se fac pe apă, cam la toate obiectivele de control“ spune comisarul şef Costel Ifrim.
Au lăsat delta şi au plecat la mare
Ciudată coincidenţă,criza s-a simţit cel mai mult exact atunci când au sosit cele mai mari valuri de turişti. „În lunile iulie, august şi septembrie nu am avut combustibil pentru ambarcaţiuni.Am mers la obiectivele la care se putea ajunge pe uscat, mai ales în zonele Corbu şi Vadu“ spune comisarul şef Ifrim. Citiţi amănunte în cotidianul Adevărul de Seară!