Câştigul salarial mediu nominal brut a crescut la 2.067 lei în decembrie, fiind cu 8,8% mai mare decât în noiembrie 2010, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
În aceeaşi lună, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.496 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 119 lei (8,6%).
INS explică faptul că salariul brut şi cel net au crescut în decembrie prin acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători.
În sectorul bugetar, cu excepţia activităţii de învăţământ, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, în administraţie publică (14,1%), sănătate şi asistenţă socială (1,6%), ca urmare a acordării, în unele instituţii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare), respectiv a plăţii drepturilor salariale res-tante cuvenite salariaţilor din unele unităţi, precum şi plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă).
În învăţământ, scăderea cu 3,2% a câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă a fost cauzată de plata cu ora a cadrelor didactice, res-pectiv de plata, în luna noiembrie, a sumelor din alte fonduri ori pentru perioade anterioare.
Faţă de luna iunie 2010 (lună ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010), câştigul salarial mediu net din luna decembrie a scăzut în sectorul bugetar cu -19,1% în învăţământ, -16,1% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu -5,4% în administraţia publică.
Cu excepţia sectorului bugetar, în decembrie 2010, în toate activităţile din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de luna noiembrie 2010, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi prime plătite cu ocazia sărbătorilor de iarnă) ori ajutoare băneşti, plăţii sumelor din alte fondu