Pe nedrept, dar inevitabil eclipsata de alte mari evenimente politice interne si internationale, bomba explodata la vama Siret reprezinta, probabil, una dintre cele mai importante actiuni anticoruptie realizate vreodata in Romania. In acelasi timp, detaliile aparute in presa, de la sume la continutul interceptarilor telefonice, ne arata cat de profund si extins este acest flagel in Romania.
Si privind tabloul de ansamblu, sentimentul este ambiguu, pe de-o parte spaima, pe de alta bucurie. Caci nu poti decat sa te inspaimanti in fata unei caracatite ca aceea descoperita la Siret. Coruptia se practica stiintific, cu metoda predata de sus in jos, cu negociere stransa, practic la vedere.
Iar mostrele din interceptarile de la dosar sunt cutremuratoare: "Va faceti vamesi ca sa faceti bani si stiti ce aveti pe umeri si ce raspundere aveti. Daca va prind, va leaga, cine scapa merge inainte!", spune un sef de tura. Iar cine nu respecta regulile pleaca, asa cum a plecat dupa 7 zile de la instalare un sef de vama Siret, Ioan Tudor, care a incercat sa intervina in lantul coruptiei.
"La zece cartuse imi pune 300 de mii. Da-i in p... mea! Sa se duca inapoi! Da' ce? Eu nu vand tara asa ieftin!", spune cu mandrie patriotica agentul sef Cristian Filipoaia. Cat "Caragiale" amar este in aceasta fraza! Suma totala este ametitoare. Se pare ca intr-o tura de 12, vamesii si politstii de frontiera puteau incasa pana la un miliard de lei vechi.
Si daca 10 cartuse de tigari costa 300 de mii, cat costa 10 cartuse de arma? Cat costa traficul cu arme, cu persoane, cu droguri? Caci dinspre spatiul exsovietic poate veni orice, si orice e de vanzare pentru pretul potrivit, doar de aia, am aflat, se fac oamenii vamesi. Si nu numai vamesi.
Siretul este doar o mostra pentru gradul in care coruptia a penetrat institutiile statului: cel mai imp