Comisia care a sosit la mina Uricani, unde si-au pierdut viata cinci mineri, sambata, a adunat toate actele ce au fost completate in ultima perioada aici si a inceput audierea salvatorilor care au participat la actiunea de recuperare a victimelor, incepand de luni dimineata.
Minerii implicati in operatiunea de salvare ar putea fi sigurii detinatori ai unor informatii pretioase, de la fata locului, dupa ce a doua explozie este posibil sa fi distrus probele.
"Din punct de vedere teoretic, comisia a inceput cercetarea imediat dupa producerea acestui eveniment, prin analizarea tuturor documentelor puse la dispozitie de conducerea minei.
Astazi (n.r. luni) am trecut la luarea tuturor probelor in ce priveste ce s-a petrecut in mod concret in subteran, respectiv luarea declaratiilor salvatoriilor mineri care au participat la scoaterea victimelor din subteran. Cercetarea este in derulare si deocamdata nu putem face precizari.
Sunt foarte multe documente care trebuiesc analizate, atat din punct de vedere tehnic, al nostru, cat si organizatoric, evident. Luarea declaratiilor urmareste sa stabileasca cat mai bine realitatea din subteran, ceea ce s-a putut vedea, bineinteles, la fata locului, sub tensiunea momentului.
Persoanele audiate sunt salvatorii care au intervenit la scoaterea victimelor, in ziua de sambata, urmand ca, bineinteles, sa fie audiate si celelalte persoane participante, conexe, care evident sunt implicate", spune Nicolae Voinoiu, presedintele comisiei de cercetare.
Infractiuni la protectia muncii si ucidere din culpa
Procurorii care ancheteaza cazul spun ca acum sunt adunate probele si ca, cel mai probabil, cei care vor fi gasiti vinovati risca sa fie acuzati de ucidere din culpa si nerespectarea normelor de protectie a muncii.
Ortacii, insa, au murit intoxicati cu m