Un barometru de opinie, realizat de IRES, a încercat să ia temperatura patriotismului la români. Vasile Dâncu explică faptul că “dacă dăm căutări pe google vedem ca în niciuna dintre limbile de circulaţie mondială nu găsim atâtea articole și referințe despre patriotism ca la noi. Francezii vorbesc mai degrabă despre forme ale patriotismului pragmatizat: economic, cultural sau industrial. Americanii sau nemţii despre fundamentele morale ale patriotismului. La noi, dezbaterea este în toi deși nu se spune nimic esențial sau conceptual. Doar forme ale delirului și exaltării unei mistici patriotarde sau o retorică defetistă, o formă a discursului produs de depresia colectivă a pierderilor valorilor de cultură şi civilizaţie sau a reperelor naționaliste”. Nimic mai adevărat, iar rezultatele sondajului sunt oarecum aşteptate.
Educaţia de manual, cu legendarii domnitori specialişti în ţepe, ocuaua mică sau care, vorba cronicarului, “omorâiau fără giudeţ”, dă patrioţii neamului din cele mai vechi timpuri şi până în zilele noastre. La întrebarea “Cine credeți cã este cel mai patriot român din istorie?”, românii au răspuns în ordine Alexandru Ioan Cuza, Mihai Viteazul Ştefan cel Mare, Vlad Ţepes. Surprinzător, dar fiind că era lider în alte sondaje, Nicolae Ceauşescu este abia pe un loc 8, deşi în perioada studiului tocmai îşi sărbătorea ziua de naştere, la fel cu Cuza mai mult nu era celebrat de Ziua unirii. Totuşi, de remarcat că 32% dintre români nu au putut da nici măcar un exemplu de patrioţi români, ceea ce are relevanţa sa.
Apropo de “mistica patriotarde şi retorică defetistă”, să spunem că sunt băgaţi în aceeaşi oală patriotică Corneliu Coposu, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ion Raţiu, Nicolae Zelea Codreanu, Ion Raţiu sau Decebal.
Evident, legendele sportului ţin sus flacăra patriotismului, iar dacă ajungem la politicienii contempraneităţii, Corneliu