Majorarea preţului gazelor naturale se va realiza treptat, pe baza unui grafic, iar industria va fi cea care ar putea simţi cel mai mult şocul, de aceea unii mari consumatori, cum sunt cei din chimie, ar trebui protejaţi, a declarat astăzi Tudor Şerban, consilier al ministrului economiei. Sursa: Agerpres
"Pe baza unui grafic, se vor produce măriri de preţuri la gazele naturale. Acest lucru va avea influenţe în industrie, mare consumatoare de gaze. De exemplu, chimia ar putea resimţi mai grav şocul, de aceea trebuie să ne gândim să asigurăm o anumită protecţie pentru marii consumatori, ca în toate statele lumii", a afirmat Şerban, la un post privat de televiziune.
Potrivit acestuia, în 2011 şi 2012, populaţia nu va avea de suportat scumpiri la gaze, dar apoi liberalizarea preţului, care nu va mai fi stabilit de autorităţi, va fi făcută în trepte. Consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, vor fi protejaţi.
Gazele din producția internă, limitate
Totodată, pe lângă faptul că prețul de vânzare a gazelor către consumatori nu va mai fi stabilit de autorități, și gazele din producția internă trebuie scumpite treptat. În prezent, acestea costă circa 165 dolari pe mia de metri cubi, fațăd e importuri, cotate la 400 dolari.
"Gazele nu sunt o resursă infinită şi trebuie tratate la adevărata valoare. Fără această liberalizare a preţurilor, nu putem vorbi de o creştere economică reală", a punctat oficialul ministerial.
Astfel, potrivit acestuia, şi preţul gazelor din producţia internă va fi majorat gradual, până va ajunge la o valoare comună cu cea a importurilor.
FMI: Ajustare în trei pași
Potrivit şefului delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, liberalizarea preţului gazelor naturale ar trebui să aibă un impact limitat asupra inflaţiei.
El a declarat astăzi că procesul de ajustare se va face în tr