Grupul german E.ON nu renunţă la proiectul de construcţie a unei termocentrale la Brăila, deși înființarea de către statul român a „giganților energetici” îi amenință planurile, şi are proiectați până la 250 MW eolieni. Sursa: Remus Suciu
"Proiectul de la Brăila va continua. Vom stabili compania de proiect cu Enel şi Termoelectrica (parteneri în proiect – n.r.) anul acesta", a declarat, astăzi, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak.
Cele trei companii au semnat încă din 2008 un memorandum de înţelegere pentru realizarea unei centrale noi de 800 MW la Brăila, pe platforma vechiului CET, investiţia fiind estimată atunci la peste un milliard de euro.
Proiectul a suferit însă mari întîrzieri, dat fiind că lucrările de construcţie ar fi trebuit să înceapă în 2010, centrala urmând să devină funcţională în 2014-2015.
Privaţii se tem de "campionii naţionali"
Potrivit lui Hajdinjak, un lucru care pune în pericol investiţia este proiectul guvernului privind înfiinţarea "campionilor naţionali" în domeniul energetic, Electra şi Hidroenergetica. "Ne este teamă că va fi afectată competiţia", a punctat oficialul E.ON România.
Pe de altă parte, grupul german, care în urmă cu cinci ani a cumpărat de la statul român fosta Electrica Moldova şi fostul Distrigaz Nord, îşi consolidează poziţia pe plan local. Astfel, în 2010 a realizat fuziunea legală a activităţilor de furnizare a gazelor naturale şi electricităţii, înfiinţând E.ON Energie România, cu 2,9 milioane clienţi.
Totodată, grupul E.ON a înfiinţat E.ON Regenerabile România, implicată într-o serie de proiecte eoliene ce ar putea ajunge, în unu-doi ani, la o capacitate instalată de 150-250 MW.
Reprezentantul E.ON România a mai declarat că, în afară de vânzarea de gaze naturale, celelalte activități au generat profit în 2010, rezulta