Puterea şi opoziţia se acuză reciproc pentru respingerea cererii DNA de arestare a deputatului democrat-liberal Dan Păsat. Liderii PDL promiseseră însă vot cu bilele la vedere. Nu au făcut-o.
Democrat-liberalii au jucat iarăşi la imagine. Deşi se lăudau că vor vota cu bilele la vedere pentru ridicarea imunităţii colegului lor, deputatul Dan Păsat, acuzat de şantaj şi trafic de influenţă, pedeliştii nu prea s-au ţinut de cuvânt. „Unii au arătat bilele, alţii nu, iar câţiva nu au votat deloc. O să analizăm. Ne uităm acum pe casete şi o să vedem fiecare în parte cum a votat", a declarat pentru România Liberă, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.
În mod obişnuit, dacă grupul decide ca membrii săi să voteze la vedere, şeful monitorizează în timp real dacă şi cum a votat fiecare ales. Toader face însă mea culpa în numele tuturor pedeliştilor: „Am ieşit foarte prost din asta. Şi nu doar noi, PDL-ul, întregul Parlament". Întrebat cum vor da ochii cu şeful statului, cel care le-a cerut în mod expres trimiterea lui Păsat în instanţă, Toader spune: „Merităm să fim urecheaţi de Băsescu. Asta e."
Cererea procurorilor de la Departamentul Anticorupţie de încuviinţare a arestării pre-ven-tive a deputatului PDL Dan Păsat a întrunit, ieri, în plenul Camerei, 116 voturi „pentru" şi 34 „împotrivă" din 229 deputaţi prezenţi. Pentru aprobare era nevoie de 147 de voturi „pentru".
Opoziţia s-a abţinut
Scorul votului din plen a fost însă interpretat de putere şi de opoziţie în nuanţe diferite. PSD, PNL şi PC au rămas în sală, dar nu au votat, ceea ce în opinia pedeliştilor a defectat ma-te-ma-tica sistemului de vot. „Depu-taţii PSD, PNL şi PC au blocat intenţionat bunul mers al justiţiei prin refuzul ostentativ de a aproba cererea DNA", a acuzat vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean.
De partea cealaltă, re-pre-zen-tan-ţii opoziţiei arată cu degetul spre