Doi senatori şi doi deputaţi, membri ai PSD, PDL şi PNL, riscă să piardă calitatea de şefi de universităţi, potrivit noii Legi a educaţiei. Parlamentarii Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu şi Ştefan Drăgulescu sunt la ultimul mandat de rector, potrivit noii Legi a educaţiei.
Abia intrată în vigoare, noua Lege a educaţiei dă naştere unor discuţii pe marginea viitorului care-i aşteaptă pe politicienii care conduc şi universităţi. Potrivit actului normativ, „persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului".
Citiţi şi:
A intrat în vigoare Legea educaţiei
Finanţarea universităţilor, la discreţia miniştrilor
Potrivit regimului incompatibilităţilor, această situaţie ar trebui să fie rezolvată de cei patru parlamentari care sunt şi rectori - Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Ştefan Drăgulescu şi Nicolae Robu - în termen de 30 de zile. Cu alte cuvinte, cei patru ar avea o lună să-şi aleagă funcţia.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, susţine într-o declaraţie acordată Mediafax că odată cu intrarea legii în vigoare, trebuie să „ne obişnuim cu ideea că învăţământul superior începe să se cureţe de interese ilegitime, nepotisme, plagiat, promovări făcute pe pile" şi că „incompatibilităţile senatorilor şi deputaţilor de orice fel, inclusiv cea cu funcţia de rector, se constată de către ANI sau comisia din care face parte respectivul parlamentar".
„Se aplică de la următorul mandat"
Senatorul PNL Nicolae Robu, rectorul Politehnicii timişorene, susţine însă că nu se poate vorbi, în acest moment, de nicio situaţie de incompatibilitate, pentru că legea nu s-ar putea aplica retroactiv, pentru situaţiile aflate deja în derulare.
„Din textul legii, articolul 364, rezultă că această incompatibilitate va