Ieşenii sunt sufocaţi de norii de mizerie ridicaţi prin oraş din cauza şantierelor şi a lentorii cu care se curăţă străzile. Medicii spun că numărul afecţiunilor oculare creşte spectaculos în această perioadă. Singura apărare eficientă este statul în casă.
Creşterea temperaturilor şi vântul din ultimele zile au ridicat mari probleme atât ieşenilor, cât şi autorităţilor.
Dacă cei dintâi ies cu grijă din case, de frică să nu se îmbolnăvească de conjunctivită, reprezentanţii instituţiilor care ar trebui să gestioneze problema calităţii aerului spun că vântul le încurcă toate planurile. „Noi verificăm şantierele de construcţii şi pe cei de la Salubris, care trebuie să strângă materialul antiderapant care a fost aruncat pe străzi iarna aceasta. Oamenii sunt la stradă, dar se pare că nu sunt suficienţi pentru întreg municipiul. Vântul nu poate fi stăpânit sau dirijat. Antiderapant va mai fi pe străzi luna aceasta cel puţin pentru că întotdeauna a fost zăpadă la sfârşitul lui februarie“, a explicat Ludovic Cociş, comisar-şef la Garda de Mediu din Iaşi. Podu de Piatră, cartierele Oancea-Tătăraşi şi Cantemir conduc detaşat în topul celor mai prăfuite zone din municipiu. Acest lucru este determinat de eternele şantiere, de traficul greu şi de lucrările de reabilitare a străzilor.
„Pot apărea leziuni oculare severe“
„Acestea sunt câteva dintre cauzele nivelului ridicat de praf din oraş. Am observat şi noi fenomenul“, spune şi Dănuţ Pirchiu, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi.
Medicii susţin că în aceste zile numărul de ieşeni care ajung la spital cu probleme oculare a crescut sensibil. „Praful se depune imediat pe cornee, iar persoanele se scarpină cu mâinile murdare, clipesc mai des şi astfel pot apărea leziuni severe care duc la conjunctivite bacteriene sau leziuni corneene cronice“,