Şomerii clujeni, dar şi o parte dintre oamenii care nu mai au locuri de muncă şi care trăiesc în localităţi din Transilvania de Nord-Vest, vor primi o a doua şansă datorită unor proiecte cu finanţare europeană. Unul dintre ele va fi organizat de două asociaţii patronale clujene, împreună cu un centru de formare a adulţilor, iar celălalt de Camera de Comerţ Cluj, împreună cu Asociaţia Caritas a Eparhiei Greco-Catolice şi cu două societăţi italiene care oferă consultanţă în implementarea proiectelor europene.
Centru mobil de formare profesională
Împreună, cele două proiecte au ca scop consilierea câtorva sute de şomeri şi reorientarea lor pe piaţa muncii. Primul proiect - "Centrul regional de ocupare mobil" - se numeşte aşa deoarece presupune deplasarea echipei de specialişti în comunităţile-ţintă. Acest lucru va uşura, pe de o parte, comunicarea cu oamenii, care, astfel, nu vor mai fi nevoiţi să cheltuiască bani sau timp ca să ajungă la consilieri, dar va şi menţine costurile într-o marjă suportabilă, pentru că întâlnirile se vor desfăşura în localitatea în care trăiesc beneficiarii, într-o clasă de şcoală sau în vreo sală de primărie.
Proiectul are asigurată o finanţare de 500.000 de euro, prin Fondul Social European, şi are ca obiectiv general creşterea gradului de ocupare în trei judeţe - Cluj, Sălaj şi Maramureş, precum şi oferirea de cursuri de specializare, deoarece jumătate dintre persoanele care vor primi consiliere vor fi înscrise şi la cursuri de specializare în noi meserii.
Managerul de proiect, Mihaela Vonica, a explicat că meseriile alese sunt cele de agent comercial, ospătar, bucătar, confecţioner-asamblor articole din textile, instalator şi electrician, deoarece echipa proiectului a considerat că acestea sunt, la momentul actual, unele dintre cele mai cerute pe piaţa muncii, în cele trei judeţe. Ea a explicat că în această perio