Cea de-a 61-a ediţie a Berlinalei, inaugurată aseară, nu duce lipsă de controverse. Pe lângă scandalul legat de furtul filmului „Hodorkovski“, recent au apărut acuze împotriva festivalului privind deturnarea de fonduri.
Ieri-seară, ministrul german al Culturii, Bernd Neumann, primarul general al Berlinului, Klaus Wowereit, preşedinta juriului, Isabella Rossellini, şi directorul festivalului, Dieter Kosslick, au dat startul celei de-a 61-a ediţii a Berlinalei. După prezentarea juriului a fost proiectat filmul de deschidere, „True Grit", de Joel şi Ethan Coen.
La ceremonie au luat parte numeroase personalităţi din industria de film germană, dar şi internaţională. Fatih Akin, José Padilha, Jürgen Prochnow, Wim Wenders, Tom Tykwer sau Costa Gavras sunt doar câţiva dintre cei care au păşit pe covorul roşu din faţa „Palatului Berlinalei". Printre aceştia s-a numărat şi regizorul Cyril Tuschi, al cărui film, „Hodorkovski", ţine în suspans festivalul. Directorul festivalului, Dieter Kosslick, a fost nevoit să pozeze în rolul de gazdă voioasă, chiar dacă ediţia aceasta este marcată de o serie de scandaluri.
Tuschi: „eu nu sunt cumpărat"
Agitaţia din jurul filmului „Hodorkovski", sustras de „necunoscuţi" cu o săptămână în urmă, nu pare nici pe departe încheiată. Deşi regizorul a anunţat că nu va mai vorbi presei până la premiera filmului din 14 februarie, recent a dat cotidianului „Die Welt" noi declaraţii. Săptămâna trecută, filmul care prezintă povestea lui Mihail Hodorkovski, fost oligarh rus şi activist anti-Kremlin şi Putin, a fost furat din birourile casei de producţie a regizorului Tuschi. Întreaga presă se întreabă dacă în furt nu e implicată mâna lungă a serviciilor secrete ruseşti.
Declaraţile recente ale regizorului răstoarnă însă datele problemei. Tuschi povesteşte, citat de „Die Welt", că presa din Rusia vede în film o „compromit