Cum ne despărţim de un intelectual de rasă care este totodată teolog şi ierarh al Bisericii? - aceasta este întrebarea pe care merită să ne-o punem în urma "spectacolului" mediatic de zilele trecute prilejuit de plecarea Mitropolitului Bartolomeu Anania.
Deşi o despărţire anunţată cu zile bune înainte, televiziunile au fost prinse parcă pe picior greşit, furnizându-ne aceleşi gen de panegirice precum cele dedicate Madălinei Manole, o arăta zilele trecute amuzat & dezamăgit un analist media de forţă, Iulian Comanescu. Vorbind preponderent de teolog, aceleaşi televiziuni au uitat complet parcă de faptul că aveau de-a face şi cu un remarcabil scriitor, ceea ce le-ar fi uşurat dificila misiune a acestor momente. Cel care semna Valeriu Anania a cultivat îndelung prezenţa sau i-a avut drept modele pe Tudor Arghezi, Gala Galaction, Anton Holban, Victor Papilian, Lucian Blaga, Ion Luca, Marin Preda, Vasile Voiculescu - ca să nu-i amintesc decât pe cei evocaţi în "Rotonda plopilor aprinşi". Mărturiile sale apărute acum doi ani în volumul "Memorii", premiat de Academia Română, aduc însă în prim-plan cu mult mai multe personaje ale culturii române şi, deopotrivă, ale Bisericii. Ca şi la despărţirea mediatică de alţi scriitori, au fost invitaţi în platourile TV personaje generatoare de vorbe goale şi de rating, plus - în acest caz - teologi care n-au citit/vizionat vreodată măcar o piesă de teatru a autorului. Au rostit cuvinte pioase jurnalişti care ieri se războiau cu Becali & co.,astăzi emit pseudo-analize încinse despre revoluţiile arabe, iar mâine vor vorbi emoţionant la moartea vreunui fotbalist.
În afara jurnalelor care nu au fost cu nimic diferite decât cele laice în medalionul "Bartolomeu Anania", nici Trinitas TV, televiziunea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române (BOR), nu a fost capabilă de altceva. Voci cârcotaşe, dar atente