În ceasul al 13-lea, autorităţile sunt somate să oprească demolarea clădirii. Sursa: AGERPRES
Demolarea Halei Matache din Capitală este o chestiune de zile. Monumentul - construit în 1887 şi inclus pe lista clădirilor de patrimoniu - are un mare ghinion: stă în calea viitorului bulevard Uranus, poreclit şi "Magheru 2", o arteră dorită în egală măsură de fostul dictator Nicolae Ceauşescu şi de actualul primar Sorin Oprescu.
Acum, când buldozerele sunt aproape, câţiva oameni de cultură încearcă să salveze Hala Matache, printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului culturii şi cultelor, Kelemen Hunor.
Semnatarii contestă soluţia autorităţilor, de a păstra - în cel mai bun caz - o imagine a faţadei reprodusă în copie, "lipită" pe o structură nouă.
"Vă asigurăm că identitatea istorică a comunităţilor nu se transmite generaţiilor viitoare prin imitaţii şi copii. Substanţa civilizaţiei materiale şi memoria comunitară conţinută în arhitectură şi în configuraţiile urbane e încorporată în toate componentele construite, chiar cele mai umile sau neînsemnate", se arată în scrisoare.
Vezi AICI textul integral al scrisorii şi semnatarii acesteia
Câteva cereri
Dincolo de solicitarea referitoare la Hala Matache, lui Hunor i se cere să oprească avalanşa de declasări ale monumentelor, "primul pas spre distrugerea lor"; să investigheze procedurile şi cazurile în care demolările de obiecte de patrimoniu s-au făcut în dispreţul legii, precum şi să promoveze îmbunătăţirea legislaţiei patrimoniului.
Acum o săptămână, edilul-şef Sorin Oprescu promitea că Hala Matache va fi reconstruită pe un teren apropiat celui actual şi respectând vechile planuri.
"A fost condiţia Ministerului Culturii pentru a putea demola hala actuală", a adăugat edilul-şef.
Tot atunci, primarul general acuza or