Prea multi s-au repezit asupra aliantei intre liberali si social-democrati. Si din presa si din formatiunile adverse. Pana aici nimic nou. La fel s-a intamplat si in cazul Aliantei D.A., la infiintare. Unele critici incearca pur si simplu sa o destabilizeze si ele vin din zona Puterii.
Altele sunt mai degraba constructive si incearca sa atraga atentia asupra unor vicii si vulnerabilitati. In general, romanii sunt rautaciosi si carcotasi cand apare ceva nou, asa ca liderii USL n-ar trebui sa puna la inima chiar tot ce se scrie si se vorbeste despre inedita constructie.
Personal m-as include in categoria celor care inteleg ratiunea acestei aliante. Sunt multe pericole si amenintari in perspectiva alegerilor din 2012 pentru PSD si PNL.
Si ele vin din zona actualei puteri. Erau avantaje destule daca cele doua partide ar fi ramas separat. Putine avantaje in cazul in care ar merge impreuna. Dar jocul politic a constrans cele doua partide sa isi uneasca fortele.
Multe amenintari se vor dezvalui pe parcurs. Altele nici nu vor fi observate. Cert este ca incercarea de a agrega o structura organizatorica (PSD), o emblema ideologica prestigioasa (PNL) si un trust mediatic (PC) e un experiment care poate avea succes.
Sunt trei piloni de sprijin importanti. Structura de rezistenta poate fi contestata fara indoiala. Cum un partid cu o doctrina de stanga sta alaturi de un partid care se pretinde de dreapta?
Deocamdata nu exista programul politic si economic al USL asa ca ar fi poate prematur sa ne pronuntam, fara sa vedem cum vor fi armonizate cele doua viziuni, in esenta diferite, asupra societatii.
Cum doi adversari traditionali au putut sa isi dea mana? Aici cred ca e o falsa perceptie. PNL si PSD se inteleg foarte bine din 2007 incoace. S-au sprijinit in alegeri, apar impreuna la televizor si isi