Sute de studenţi sunt în situaţia de a nu putea intra în sesiunea de iarnă şi acuză costurile prea ridicate ale educaţiei superioare. Studenţii reclamă într-un studiu al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti numărul mare de taxe, dar şi cuantumul acestora.
CITIȚI ȘI: La Sibiu,universităţile au dat absolvenţilor 60.000 de euro. Apoi i-au luat înapoi
ULBS modernizează rectoratul cumpărat cu 3 milioane de euro
Cursuri de modelling pentru tinerele sibience,la Casa de Cultură a Studenţilor
La Sibiu, ca şi în celelalte mari centre universitare ale României, a început sesiunea, iar studenţii Universităţii „Lucian Blaga" au intrat în efervescenţa specifică examenelor. Însă nu toţi cei care ar trebui să fie testaţi sunt primiţi în sălile de examen. Motivul este unul simplu: unii tineri nu şi-au plătit cea de-a doua rată din taxa de şcolarizare. Într-o astfel de situaţie este Alexandra Borboană, masterand în anul I la Ecologie şi Protecţia Mediului, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe.
Pentru fiecare an de master, tânăra plăteşte o taxă anuală de 2.000 de lei. Până la intrarea în sesiune, Alexandra ar fi trebuit să achite 780 de lei, echivalentul celei de-a doua tranşe. Alexandra are un job ca să se poată întreţine în şcoală, dar pentru că a primit salariul cu întârziere, a fost la un pas să rateze unul dintre examene. Profesorii au fost indulgenţi şi au primit-o la testare. „Şefa de catedră a fost de acord să susţin examenul şi să plătesc taxa, ulterior. Imediat după ce am primit salariul, am mers şi mi-am plătit taxa. Vreau să evit astfel de probleme, pe viitor", povesteşte Alexandra.
Riscă exmatricularea
Nu toţi studenţii sunt, însă, la fel de norocoşi, iar poziţia conducerii universităţii este foarte clară. „În cazul studenţilor care nu sunt la zi cu plata taxelor de şcolarizare, se aplică sancţiunile prevăzute în contrac