Deşi de la începutul anului şi până în prezent, dolarul american a scăzut faţă de leu, cel mai probabil carburanţii vor rămâne scumpi în România. Asta pentru că preţul petrolului a crescut cu 33% în ultimele 6 luni, iar situaţia din Egipt a stimulat trendul ascendent al ţiţeiului. Sursa: REUTERS
Astfel, dolarul s-a depreciat în faţa leului cu 1,83% de la începutul anului, dar întărirea monedei naţionale nu compensează decât în mică parte aprecierea petrolului, potrivit unei analize a casei de brokeraj X-Trade Brokers.
"Pentru perioada următoare, preţurile carburanţilor în România vor fi dictate în principal de dinamica preţului petrolului, volatilitatea înregistrată de leu în faţa dolarului nefiind suficientă pentru a compensa mişcările de obicei mult mai mari ale barilului. Pentru moment, e dificil de estimat o coborâre importantă a preţurilor la benzină şi motorină", a declarat, într-un comunicat, Victor Safta, directorul general al X-Trade Brokers.
Plecarea lui Mubarak calmează temporar piețele
În ultimele 6 luni, petrolul s-a apreciat cu peste 33%. Incertitudinea din Egipt a creat presiune de cumpărare pentru petrol inclusiv din cauza riscului ca instabilitatea să se răspândească în regiunea producătoare a peste 50% din oferta mondială de ţiţei.
"Trendul a fost susţinut însă în mare parte de perspectiva mai bună privind economia globală, de creşterea lichidităţilor în dolari şi de un apetit speculativ în ascensiune. Tulburările din Egipt au contribuit recent la dinamizarea tendinţei ascendente a preţului petrolului, sporind în acelaşi timp volatilitatea. Totuşi, după retragerea lui Hosni Mubarak, scăderile au fost limitate, ţinând cont de saltul puternic înregistrat anterior", a precizat Victor Safta.
Petrolul a înregistrat o creştere săptămâna trecută, închizând vineri la nivelul de 101,35 de dolari pe baril, dup