Cinema Unirea este singura clădire publică acoperită la cerere de graffiti. Pentru că nu a avut bani de renovat faţada, conducerea cinematografului a apelat la un grup de tineri care a umplut pe gratis pereţii cu Stencil Graffiti.
Clădirea Cinematografului Unirea are zilnic sute de admiratori şi nu că ar arăta foarte bine din punct de vedere arhitectural. Clădirea din beton de pe Pietonalul Unirii a devenit extrem de atractivă după ce faţada a fost acoperită roată împrejur de tot felul de desene viu colorate.
Faţadă zugrăvită pe gratis cu graffiti
Ideea de a schimba imaginea clădirii i-a venit chiar directorului cinematografului, care a apelat la un grup de tineri artişti specializat în Stencil Graffiti, un mod modern de exprimare artistică. "Clădirea nu a fost renovată niciodată de când a fost construită. În ultimii ani pe pereţi au apărut tot felul de mâzgâleli, semne obscene sau discriminatorii, care nu puteau fi şterse decât dacă refăceai faţada. Totodată am observant că peste graffiti nu mai desena nimeni. Am decis să organizez un concurs de graffiti pe un perete al clădirii şi aşa am descoperit cei ami buni artişti în domeniu. Le-am spus că pot să deseneze toţi pereţii cu condiţia ca temele să aibă legătură cu cinematografia. Acum, se opresc oamenii şi se fotografiază cu desenele în spate", a declarat Viorel Hriţcu, directorul cinematografului.
Artiştii anonimi de frica Poliţiei
Astfel, clădirea cinematografului a devenit singurul loc din oraş unde se face legal graffiti, sau mai degrabă Stencil Graffiti, formă mai complexă a acestui stil artistic. Un grup de tineri, toţi elevi de liceu, îşi consumă tot timpul liber desenând pe banii lor pereţii cinematografului. Nu le place să-şi decline identitatea, de frica Poliţiei. Toţi au porecle cu care se şi semnează pe operele desenate pe pereţi. " Nu vrem să ne dăm numele adev