Oamenii de stiinta care au cercetat adancimile oceanelor au descoperit o alta sursa de viata extrema. Ei au gasit gauri vulcanice pe fundul oceanului, la 500 de kilometri sud de Georgia si insulele Sandwich, teritoriu britanic.
Acest nou crater vulcanic a fost gasit in sudul Oceanului Atlantic. Este a patra descoperire de acest tip din ultimii trei ani, facuta in jurul Antarcticii. Acest lucru duce la concluzia ca gaurile ascunse pe fundul marilor si oceanelor sunt mai numeroase decat se credea pana acum, informeaza Daily Galaxy.
In intreaga lume au fost descoperite in jur de 250 de astfel de cratere vulcanice, localizate pe fundul marilor si oceanelor. "Le descoperim mai repede decat pana acum", spune Paul Tyler, de la Universitatea din Southampton, cercetator la un institut de oceanografie.
Forme extreme de viata
Astfel de descoperiri por oferi informatii importante celor de la NASA, in incercarea de a identifica forme de viata nespecifice planetei noastre. "Acesta este un mediu extrem, in care viata exista din abundenta", spune Chris German, unul dintre liderii studiului efectuat in oceane.
Formele extreme de viata au supravietuit la temperaturi care au variat intre 2 si 80 de grade Celsius. Pana acum, recordul de rezistenta il detin bacteriile denumite "Tulpina 121", care au putut supravietui la o temperatura de 121 de grade Celsius in Oceanul Pacific. Ele au fost gasite acolo in anul 2003.
Specialistii implicati in proiect sunt de parere ca aceste forme de viata din ocean ofera indicii clare ca viata e posibila in alte locuri din Univers. Astronomii spun ca satelitul natural al planetei Jupiter, Europa, poate ascunde un ocean sub suprafata inghetata. Acolo, la fel ca in oceanele noastre, ar putea fi gasita viata.
Oamenii de stiinta care au cercetat adancimile oceanelor au de