Migranţii au părăsit instabilitatea postrevoluţionară şi sărăcia din ţara nord-africană şi au venit în UE în căutarea unei vieţi mai bune. Sursa: REUTERS
Europa simte deja primul efect direct al revoltelor din lumea arabă: mii de tunisieni şi egipteni şi-au părăsit în ultimele zile ţările, au traversat Mediterana şi au debarcat în Italia, primul pas spre ceea ce ei speră că va fi o viaţă mai bună. Valul de migranţi a stârnit reacţia furioasă a guvernului italian şi a provocat o dezbatere în Europa, care caută modalităţi prin care să tempereze exodul şi să acorde asistenţă umanitară nou-veniţilor.
Prima ţintă a migranţilor, în marea lor majoritate tunisieni, a fost insuliţa italiană Lampedusa, aflată la sud de Sicilia, notează BBC. Aproape 6.000 de tunisieni au ajuns acolo în ultima săptămână, dublând astfel populaţia insulei. Centrele de primire au fost depăşite, astfel că imigranţii au fost găzduiţi de localnici sau au fost nevoiţi pur şi simplu să înnopteze sub cerul liber.
Ieri, oficialii italieni au mai anunţat că două vase au adus pe coastele Siciliei în jur de 100 de egipteni.
Reacţia italiană
Călătoria migranţilor e una periculoasă - cel puţin un tunisian a murit în timpul traversării Mediteranei. Este şi costisitoare - un loc pe bărcile şubrede cu destinaţia Europa ajunge la 1.800 de euro. Imigranţii spun că se află în căutarea unei vieţi mai bune în Europa. Autorităţile cred însă că printre cei sosiţi s-ar putea afla elemente criminale sau membrii ai fostului regim tunisian, care se tem că ar putea suporta con se cinţele în cazul în care ar rămâne în ţară.
Valul de migranţi, un adevărat "exod biblic", potrivit ministrului italian de interne Roberto Maroni, a stârnit reacţia nervoasă a guvernului de la Roma, care şi-a exersat deja politica dură antiimigraţie în dosarul expulzării romilor. @N