"Problema datoriilor din zona Euro a ramas in cea mai mare parte nerezolvata iar problemele financiare dintre state si municipalitati in Statele Unite se intensifica; preturile in crestere la materii prime duc la cresterea presiunii inflationiste indeosebi la nivelul pietelor emergente", se arata intr-un raport al diviziei vieneze a Raiffeisen Bank. Potrivit documentului, acest ultim aspect are un rol important in contextul tulburarilor declansate recent in Africa de Nord, unde actiunile de protest ameninta sa rastoarne regimuri care au fost bine consolidate de decenii.
"Desi fuga dictatorului din Tunisia a avut efecte insesizabile asupra pietelor financiare din afara Africii, propagarea protestelor spre Egipt, tara care pana acum a fost considerata stabila, ar putea avea un impact mult mai semnificativ pe termen mediu si lung. Pe de o parte, aceasta situatie emeninta sa schimbe drastic echilibrul si asa foarte fragil din Orientul Mijlociu, iar pe de alta parte, tari care sunt mult mai importante la nivel global ¬ cum ar fi Arabia Saudita ¬ ar putea fi cuprinse de proteste", estimeaza analistii austrieci.
Efectele potentiale asupra pretului petrolului si asupra economiei mondiale ar fi enorme, mai spun acestia. Ramane de vazut daca acest tip de efect de domino se va materializa. "In orice caz, turbulentele politice potentiale din Africa nu trebuie nici ele subestimate, in special daca pretul orezului va continua sa creasca.
Cu exceptia pietelor Africane regionale si, intr-o oarecare masura pietele Sud-Est Europene, piata de actiuni globala pana in prezent aproape ca nu a reactionat la evenimentele din Africa de Nord. Pe de o parte, riscurile sunt considerate mici, iar pe de alta parte, lichiditatea care este pompata in sistemul financiar pe o scara larga in principal de catre Rezerva Federala a SUA determina si mai mult aprecierea