Alexandru Tomescu este un român de excepție. În 1985, la doar 9 ani a susținut primul concert la vioară în calitate de solist al Orchestrei Simfonice din Constanța, debutul fiind urmat de un prim turneu în străinătate, în Germania și Austria. Statutul de ”copil minune” a fost confirmat ulterior, pe 4 continente și în 36 de țări, obținând peste 100 de premii I naționale și 26 de premii internaționale de prestigiu. În 2007, a câștigat dreptul de a concerta timp de 5 ani la celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu. Cifre. Date statistice. Care nu spun mai nimic despre omul Alexandru Tomescu.
Iar calitatea unui om se dovedește în deciziile lui asumate în momente critice. La sfârșitul săptămânii trecute, Alexandru Tomescu a fost invitat, alături de pianistul Toma Popovici, să concerteze la Balul Operei de la Cluj. Cu puțin timp înainte de concert (după cum ați putut citi deja la colegul de platformă Eugen Istodor), Alexandru Tomescu a aflat că unul dintre principalii sponsori ai evenimentului este compania canadiană RMGC (cea care intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană).
Asocierea numelui lui cu această companie venea în contradicție cu propriile principii de viață. Și avea de ales: să renunțe la concert, dând peste cap munca organizatoritorilor, ori să cânte împotriva convingerilor lui. Teribilă alegere pentru un artist, pentru că, dincolo de organizatori, în sală se aflau câteva sute de clujeni care doriseră să-l asculte. A optat să cânte, asumându-și însă, în mod public, disocierea de numele companiei. Mai mult, împreună cu colegul său de concert, au anunțat că vor dona întreg onorariu al serii Campaniei ”Salvați Roșia Montană”. Înainte de primele acorduri ale celebrei Stradivarius, Alexandru Tomescu a ridicat sala Operei clujene în picioare, în ropote de aplauze. Apoi, a ”vorbit” vioara.
***
La finalul serii, Alexandru Tomescu mi