Catalogată, în perioada interbelică, drept cel mai mare și modern domeniu agricol din răsăritul Europei, ferma model din comuna Perieți zace acum sub uitare. În prezent, pe terenul fostei ferme de la Perieți, ciulinii și buruienile cresc cât zidurile clădirilor aflate și ele într-o stare avansată de degradare. Pe pereții grajdurilor și ai magaziilor, se zăresc, vizibil, însemnele regimului comunist, cu secera și ciocanul, iar în mijlocul curții, printre bălării, zace un tractor din anii interbelici, de o frumusețe rară.
Cu toate că în 2005 ferma de la Perieți a fost donată, de urmașii proprietarilor, Muzeului Național al Agriculturii (MNA), din Slobozia, lipsa de fonduri a condus la o degradare accentuată a clădirilor și terenurilor. „Luptăm, după modestele noastre posibilităţi, să oprim degradarea fermei. Ne trebuie mulți bani pentru un astfel de proiect, dar nu ne-am pierdut speranța că o să reușim. Este păcat să nu poți păstra un astfel de monument istoric“, spune Răzvan Ciucă, directorul MNA.
Un model în Europa interbelică
Ferma de la Perieți a ajuns un punct de reper în agricultura europeană datorită lui Aureliu Popescu. Acesta s-a căsătorit cu Lelia Urdărianu, care moștenise de la tatăl său acest domeniu de la Perieți. Cu o iscusință debordantă, deschisă la nou, Aureliu Popescu reușește, în doar câțiva ani, să transforme domeniul de la Perieți în prima fermă horticolă, producătoare de seminţe de legume şi flori, din România.
Pe lângă legumicultură, ferma deținea și un impresionant parc zootehnic, format din porci și vaci de rasă. „ Grajdurile spaţioase, bine întreţinute şi aerisite, pot fi socotite, fără ezitare, ca model. Raţiile de hrană pentru diferite specii şi categorii de animale, prepararea hranei în condiţiuni perfecte de igienă, maşinile speciale pentru făcut uruială şi tocat furaje, instalaţiile speciale p