Mai toţi liderii de sindicat au acuzat comanda politică şi faptul că ANI îi hărţuieşte.
Nu este vorba de o hărţuire. Mi se pare o ipocrizie maximă din partea liderilor de sindicat, care spuneau că ei activează în domeniul privat. Nimic mai neadevărat. Sindicatele sunt organizaţii neguvernamentale care, uneori, sunt subvenţionate de către statul român. Mai mult decât atât, fac parte din procesul de decizie publică şi au instrumentele necesare pentru a influenţa procesul de decizie politică. Dacă ne uităm în câteva situaţii, mulţi dintre aceşti membri de sindicat fac parte din consilii de administraţie la instituţii de stat. Am observat într-un articol de presă o sumă foarte mare care rezultă din cotizaţiile salariaţilor plătite în calitate de membri de sindicat, respectiv 150 milioane de euro anual. Salariile sunt plătite de la bugetul de stat, deci din bani publici, aşa că este absolut necesară transparenţa deplină.
Să înţeleg că la toţi liderii pe care îi verificaţi există cu certitudine astfel de probleme?
Pot să vă spun că verificările ANI în toate cazurile pornesc de la suspiciuni şi indicii concrete. Acestea trebuie verificate într-un fel sau altul. La sfârşitul investigaţiei, ANI trage o concluzie, în care un dosar se clasează sau se trimite mai departe instituţiilor competente.
Câte dosare aveţi în lucru în momentul de faţă?
În momentul de faţă avem peste 4.000 de dosare în curs de verificare. În fiecare zi, ANI primeşte sesizări sau demarează investigaţii din oficiu pe baza informaţiilor pe care le primeşte.
În privinţa vameşilor, presa a scris de ani buni despre aceste averi bătătoare la ochi ale unor vameşi. V-aţi sesizat şi în cazul lor sau nu?
Pot să vă spun cu certitudine că ANI, ulterior înfiinţării ei, a aplicat un număr de amenzi în cazul a 276 de vameşi pentru nedepunerea declaraţiei de avere, o obligaţie simpl