Cu autorităţile fiscale nemţeşti nu e de glumit: e suficientă o plângere ca să ia urma veniturilor nedeclarate ale unei persoane, dar nici tranzacţiile de pe internet nu scapă neurmărite. Sursa: SHUTTERSTOCK
O plângere depusă de partenerul de viaţă sau de un fost angajat, dar şi tranzacţiile făcute pe internet pot pune Fiscul din Germania pe urmele unui contribuabil care s-a "ferit" să-şi declare averea reală. Iar cu autorităţile nemţeşti nu e de glumit: amenda pentru evaziunea fiscală comisă din neglijenţă poate ajunge la 50.000 de euro.
Stephan Kühnel, audit manager în cadrul companiei de consultanţă Mazars România, a explicat pentru EVZ cum detectează şi pedepseşte Fiscul german evaziunea.
CD-uri cu conturi din Elveţia
Astfel, autorităţile germane se concentrează pe venit sau pe bunurile deţinute care pot indica veniturile.
"Venitul obţinut în perioadele anterioare este relevant doar dacă evaziunea fiscală a avut loc în ultimii cinci ani (neglijenţă) sau 10 ani (evaziune fiscală intenţionată)", explică Stephan Kühnel.
Printre acţiunile de detectare a evaziunii fiscale se numără urmărirea declaraţiilor fiscale obişnuite, efectuarea de audituri fiscale, dar şi de investigaţii criminale, de asemenea efectuate de autorităţile fiscale. Urmărirea poate fi declanşată, de exemplu, de o plângere depusă de partenerul de viaţă (soţul/soţia) sau de un fost angajat; notificări ale unor instituţii financiare sau notari; procese juridice; cooperare cu alte ţări.
El a amintit şi metoda care a dat naştere la ample dezbateri mediatice: autorităţile fiscale au cumpărat CD-uri cu in formaţii despre conturile deţinute de unii cetăţeni germani în bănci străine (Elveţia, Liechtenstein ş.a.). Acest lucru a dus la un val de autodenunţări, dar şi la câteva procese răsunătoare.
Pe o scară mai mică, au