Sâmbăta aceasta este prilej de carnaval la Prejmer, în judeţul Braşov, unde va avea loc Festivalul Clătitelor, o tradiţie săsească reînviată după 20 de ani de pauză.
1 /.
„Carnavalul se organizează înainte de intrarea în Postul Paştelui, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice fiind un bun prilej pentru reunirea comunitaţii, un moment de bucurie, dans şi voie bună”, susţin organizatorii.
În plus, ritualul are rădăcini adânci în lumea satului săsesc simbolizând triumful luminii asupra întunericului, prevestirea soarelui primăverii şi alungarea iernii
Cu o seară înaintea Carnavalului, tinerii se întâlnesc să-şi pregătească măştile pentru a doua zi, în atmosfera tradiţională a cântecelor şi dansurilor populare germane. Dimineaţa, cete de feciori mascaţi colindă satul. Din alai fac parte acordeonişti, toboşari, trompetişti mascaţi şi o căruţă cu sobă în care se pregătesc clătitele pe care tinerii le oferă localnicilor primind în schimb făină, zahăr, ouă, vin sau bani pe care le folosesc la prepararea gogoşilor servite la Balul Mascat.
În timpul periplului lor prin sat, tinerii obişnuiesc să fure în căruţă cu coviltir câte o fată pe care părinţii trebuie să o răscumpere. Ziua se încheie cu parada maştilor şi petrecerea Balului Mascat continuă până în zori.