Mult timp, la nivel de discurs și la nivel de mental colectiv Guvernul Năstase a condus în topurile de coruptibilitate și discreționarism. Cazul Ridzi și scândurile cumpărate cu zeci de mii de euro n-au reușit să spulbere Mătușa Tamara. Iar spectrul Rodicăi Stănoiu a rămas adânc întipărit în conștiința publică. Din păcate, sistemul creat de Doamna Neagră a justiției românești s-a perpetuat și în anii care au urmat, iar aderarea la UE n-a adus vreo schimbare în bine. Dimpotrivă.
Un raport prezentat luni de Alianța pentru o Românie Curată arată că indicatorii corupției și clientelismului politic se prezintă la fel de prost, ori chiar mai prost. Unul dintre acești indicatori – modul de distribuire a Fondului de rezervă a Guvernului – demonstrează că liberalii (Guvernul Tăriceanu) și democrat-liberalii (ultimul Guvern Boc) au reușit să ”bată” PSD (Guvernul Năstase) în discreționarism.
Cu 35,5% pondere în teritoriu, în urma alegerilor locale, primăriile PSD au beneficiat în 2004 de 49% din totalul Fondului. Aparent, PNL ar sta cel mai bine: a alocat ”doar” 45% din Fond în 2008 către reprezentanții locali ai partidului. Dar asta în condițiile în care PNL avea o reprezentativitate în teritoriu de doar 16,19% iar în acel an Fondul a fost și cel mai consistent din punct de vedere financiar. Ei bine, în 2010, Guvernul PDL a bătut, la rândul lui un record: cu un total de 28,82% din opțiunile locale ale alegătorilor, 62% din suma totală a Fondului a fost direcționată către primăriile portocalii!
În privința luptei anticorupție, cifrele sunt la fel de triste. În 2004, DNA a trimis în judecată 451 de persoane în 169 de cazuri. Instanțele judecătorești s-au pronunțat definitiv în acel an în 73 de cazuri, vizând 165 de persoane. În 2009 numărul dosarelor finalizate de DNA a fost de 168, vizând 552 de persoane. Curțile judecătorești au pronunțat 81 de sentin