Guvernul trebuie să modifice până la jumătatea lunii martie legislaţia privind capitalul instituţiilor de credit şi garantarea depozitelor bancare pentru a lărgi spaţiul de manevră al Fondului de Garantare a Depozitelor (FGDB) în cazul restructurării instituţiilor financiare aflate în dificultate.
Modificarea legislaţiei bancare este unul dintre angajamentele asumate de România în cadrul acordului stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană.
FGDB va putea să împrumute bani de la Trezoreria statului, ca sursă alternativă de finanţare, pentru a despăgubi deponenţii în cazul intrării în incapacitate de plată a unei bănci locale, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea statutului instituţiei. Măsura vine după ce din ianuarie limita de despăgubire a deponenţilor a fost majorată de la 50.000 de euro la 100.000 de euro.
Împrumuturile de la Trezoreria statului pot fi accesate în eventualitatea în care Fondul nu ar avea suficiente rezerve pentru a acoperi plata compensaţiilor, iar sursa acestora va fi reprezentată de veniturile din privatizarea companiilor de stat. În acest moment, aceste fonduri sunt practic zero.
Totodată, statutul Fondului va fi modificat pentru a permite utilizarea resurselor administrate de instituţie în scopul facilitării măsurilor de restructurare în cazul băncilor aflate sub administrare specială, respectiv pentru transferul de depozite în cazul în care o astfel de operaţiune ar genera costuri mai mici decât plata directă a compensaţiilor.
"Implicarea Fondului de Garantare a Depozitelor în finanţarea, inclusiv prin emiterea de garanţii, a transferului integral al depozitelor eligibile la garantare asigură accesul neîntrerupt al deponentului la sumele reprezentând depozite garantate, cu implicaţii pozitive inclusiv prin reducerea probabilităţii ca deponenţii să-ş