Cu această valoare, Braşovul împarte locurile 4 - 5 cu Ploieştiul, urmând în clasament Bucureştiului, cu cel mai ridicat procent al locuitorilor afectaţi de zgomot - 85%, Constanţei (76%) şi oraşului Cluj-Napoca (64%)
61% dintre braşoveni sunt afectaţi de poluarea fonică, se arată într-un studiu al firmei de audit în domeniul măsurărilor acustice Enviro Consult.
„La nivel naţional, în oraşele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2,9 milioane de persoane expuse la zgomot peste limita prevăzută în standardele de auditare, ceea ce înseamnă că pentru mai mult de 60% din populaţie calitatea vieţii este afectată considerabil de poluarea fonică”, a declarat într-un comunicat Bogdan Lazarovici, director executiv şi acţionar al Enviro Consult. Astfel, în oraşele mari sunt zone în care zgomotul depăşeşte 80 de decibeli, mult peste nivelul optim, de 50 de decibeli.
25 de hărţi de zgomot până anul viitor
Până la jumătatea anului 2012 un număr de 25 de oraşe din România, cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori, trebuie să prezinte autorităţilor europene hărţile de zgomot, se arată în comunicat. Precedentul termen de auditare a fost sfârşitul anului 2007, referindu-se doar la oraşele cu peste 250.000 de locuitori (Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Timişoara).
Directivele europene prevăd că până la finele anului viitor toate oraşele din Uniunea Europeană cu mai mult de 100.000 de locuitori trebuie să dispună de o hartă de zgomot, care să indice nivelul poluării fonice. Legislaţia europeană prevede ca fiecare hartă de zgomot să fie actualizată la fiecare cinci ani, aici intrând în calcul nu numai oraşele, ci şi reţeaua de transport feroviar, drumurile, aeroporturile sau şantierele navale. Cu această valoare, Braşovul împarte locurile 4 - 5 cu Ploieştiul, urmând în clasament Bucure