Uniunea Europeana ezita sa impuna sanctiuni imediate dictatorului libian Moammar Gaddafi, insa cere incetarea violentelor impotriva civililor. In plus, blocul comunitar da asigurari ca "este pregatit sa ia alte masuri", daca acest lucru se va impune.
Sanctiunile ar viza interdictia de a calatori in spatiul european, un embargo asupra armelor si inghetarea bunurilor familiei Gaddafi si a altor inalti oficiali, noteaza EUObserver.
Franta, Finlanda si Germania au cerut, miercuri, sanctiuni impotriva Libiei. Cu toate acestea, unele state membre nu sunt convinse ca impunerea de sanctiuni va duce la prevenirea atrocitatilor comise impotriva manifestantilor sau va facilita evacuarea cetatenilor europeni din aceasta tara.
Intre timp, Comisia Europeana a instituit un protocol pentru a ajuta statele membre sa impartaseasca informatiile si resursele pentru evacuarea cetatenilor lor.
EUObserver aminteste de experientele neplacute ale UE cu dictatorul Gaddafi, care s-a folosit de cetatenii UE si de cei elvetieni ca de niste ostatici. Publicatia noteaza ca autoritatile libiene au condamnat la moarte pe nedrept cinci infirmiere bulgare, acuzate ca au raspandit virusul HIV in tara. Acestea au fost eliberate insa in 2007.
Recent, Libia a arestat un grup de oameni de afaceri elvetieni din razbunare pentru un incident in care a fost implicat unui dintre fiii lui Gaddafi in Europa.
Italia se impotriveste cel mai vehement unor sanctiuni impotriva Libiei. Premierul italian Silvio Berlusconi este amic cu Gaddafi, amandoi fiind pasionati de femeile tinere, mai scrie sursa citata. In plus, Italia are interese in Libia in domenii precum petrolier, gaze si armament si se teme de exodul a sute de mii de imigranti si refugiati din Libia.
Pozitia Italiei nu a scapat insa de criticile presedintelui Comisiei Europen