Remuneratiile primite de presedintele asociatiilor de proprietari sau de cenzori, în baza contractului de mandat, constituie venituri asimilate salariilor, iar cotele de contributii datorate de angajat si angajator se calculeaza si se retin indiferent daca au sau nu calitatea de pensionari. Pentru persoanele angajate cu contract individual de munca se retin toate contributiile datorate de angajat si angajator. Aceste obligatii trebuie înscrise în vectorul fiscal si declarate în Declaratia 112, sectiunea A sau B din Anexa 1.2. În cazul persoanelor angajate cu contracte / conventii civile, pentru persoanele care au calitatea de pensionari se retine de catre Asociatia de Proprietari impozit de 10% sau 16%, în functie de optiune, si se vireaza la bugetul de stat lunar, pâna la data de 25 a lunii urmatoare celei în care se obtin veniturile. Aceste sume se declara lunar în Formularul 100 - "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat". Nu se completeaza vectorul fiscal pentru aceasta categorie de persoane.
Pentru alte persoane care obtin venituri din activitati desfasurate în baza contractelor / conventiilor civile si nu au calitatea de pensionari, exista obligatia platii contributiilor individuale de asigurari sociale, în cota de 10,5%, si contributia individuala de asigurari pentru somaj de 0,5%, cote care se retin la venitul brut realizat, se declara lunar în Formularul 112, sectiunea C din Anexa 1.2 si se platesc lunar la Bugetul de Asigurari Sociale de Stat. Pentru aceste venituri se retine impozitul pe veniturile rezultate din activitati profesionale în cota de 10% sau 16%, în functie de optiune, sume care se declara în Formularul 112, la rândul 29 din Anexa 2.
Asociatiile de proprietari au si obligatia sa depuna pâna la sfârsitul lunii februarie a anului urmator Declaratia 205 pentru veniturile platite în anul curent.
Remuneratii