Deputatul UDMR Korodi Attila intentioneaza sa inainteze Parlamentului un proiect legislativ prin care propune comemorarea victimelor comunismului in data de 24 iulie.
In declaratia sa politica din 22 februarie, el a dat drept exemplu Parlamentul Ungariei, care in 2000 a adoptat decizia privind comemorarea victimelor comunismului, in fiecare an pe 25 februarie, scrie tortenelemportal.hu.
Korodi a vorbit si despre rolul comun al celor doua tari in ceea ce priveste lupta impotriva comunismului.
El a amintit ca multi maghiari si romani din Transilvania au fost condamnati pentru ca s-au solidarizat cu revolutia maghiara din 1956, iar raportul Tismaneanu sublinieaza ca ecoul miscarii anticomuniste ungare a fost simtit pe intreg teritoriul Romaniei.
Potrivit deputatului harghitean, dupa reprimarea sangeroasa a revolutiei maghiare, au inceput represaliile securitatii, intre octombrie 1956 si decembrie 1962 fiind arestate 28.000 de persoane, dintre care 9.978 au fost condamnate in perioada ianuarie 1957 - mai 1959.
Korodi a mai subliniat ca, potrivit datelor Securitatii, 10 persoane din Miercurea Ciuc au murit, 30 de sasi, 30 romani si 77 de maghiari au fost arestati.
Deputatul a motivat alegerea datei, afirmand ca 57 de persoane, romani, maghiari si sasi deopotriva au fost condamnati in 24 iulie 1958, avand legatura sau fiind simpatizanti ai complotului anticomunist condus de preotul Szoboszlai Aladar si avocatul Alexandru Fantanaru.
Lovitura de stat pentru inlaturarea comunismului
In anii '50 trei aradeni, preotul romano-catolic Szoboszlai Aladar, fostul "mosier" Huszar Iosif si avocatul Alexandru Fantanaru, au luat legatura cu mai multi cunoscuti din marile orase din Transilvania si Banat pentru a pune la cale rasturnarea regimului comunist.
Planificata initial pentru