Asociaţia Aeroporturilor din România a câştigat o finanţare europeană pentru instruirea angajaţilor din sistem, care vor urma timp de doi ani nişte cursuri de perfecţionare. Astfel, o treime din angajaţii celor 16 aeroporturi de pe teritoriul României vor fi instruiţi în ideea de a fi puşi la punct cu cele mai noi informaţii şi tehnici care ţin de meseria lor. Valoarea proiectului este de şase milioane de lei pentru pregătirea a 600 de angajaţi. Adică, pentru pregătirea unui angajat, vor fi cheltuiţi 10.000 de lei.
"Vor învăţa să înveţe. Ceea ce făceam oricum şi până acum în lumea aviaţiei, adică pregătirea continuă, acum se va face după standarde europene şi se vor da nişte certificate recunoscute oriunde în lumea europeană. Unul din cele mai importante rezultate ale acestui program este standardizarea la nivel naţional a pregătirii profesionale, pentru că în unele locuri se face în permanenţă, în altele poate mai puţin", a declarat managerul de proiect, Daniel Idolu.
De ce este nevoie de pregătire
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România, David Ciceo a spus că acest program european pentru instruirea angajaţilor din domeniul aeroportuar este deosebit de important pentru că există necesitatea creării unui standard profesional ridicat.
Acesta a explicat că pregătirea este deosebit de importantă şi pentru a evita accidente şi a dat exemplul unui avion care s-a prăbuşit din cauza faptului că nu a fost bine ancorată încărcătura. Însă oamenii vor fi instruiţi în folosirea calculatorului, în protecţia mediului şi în securitatea muncii. Astfel, 600 de angajaţi din cei 1.800 căţi lucrează în sistem vor fi instruiţi, timp de 24 de luni printr-un program care beneficiază de o finanţare de 6 milioane de lei, obţinuţi prin Fondul Social European.
Asociaţia Aeroporturilor din România a câştigat o finanţare europeană pe