Un profesor din statul african Zimbabwe a fost arestat şi riscă închisoarea pe viaţă pentru că a prezentat unei audienţe mai multe materiale video despre revoltele din nordul Africii. "Pentru o răsturna regimul, e nevoie de o masă critică, asta e marea problemă aici", spune soţia celui arestat.
Munyaradzi Gwisai, un lector al Universităţii de Drept din Harare (capitala ţării), a fost arestat şi acuzat de trădare pentru că a prezentat unui grup de 44 de persoane imagini din timpul revoltelor din nordul Africii, scrie wired.com.
Un grup de agenţi de securitate a intrat sâmbăta trecută în sala în care erau proiectate imaginile, câteva reportaje video înregistrate de pe BBC World News şi televiziunea arabă Al Jazeera. Agenţii au confiscat laptop-urile, DVD-urile cu filme şi un videoproiector. 45 de persoane au fost arestate, printre care şi profesorul Gwisai. Acuzaţia adusă tuturor a fost trădare, pentru care, în Zimbabwe, pedeapsa este închisoare pe viaţă sau chiar execuţia.
Potrivit unor informaţii, publicate abia astăzi, Gwisai şi alţi cinci apropiaţi au fost torturaţi în zilele care au urmat arestării. La audierile de joi, reporterii au observat răni şi vânătăi pe corpurile celor şase.
Lecţii pentru Zimbabwe din Egipt şi Tunisia
Potrivit soţiei lui Gwisai, Shantha Bloemen, profesorul s-a întâlnit cu studenţii săi şi un grup de activişti într-o sală din capitala Harare. Scopul a fost de a urmări ştiri despre revoltele din Egipt şi Tunisia. În urma acestei vizionări, se dorea organizarea unei discuţii academice despre democraţie. Tema: "Revoltele din Egipt şi Tunisia. Ce lecţii poate învăţa Zimbabwe şi Africa".
"Ei aveau întâlniri regulate în care prezintă filme şi documentare despre diverse aspecte sociale", a spus Bloemen, o angajată a ONU din Johannesburg, Africa de Sud. "Având în vedere că evenimentele acelor