Revolta în Libia continuă să inflameze preţurile petrolului si sa-i ingrijoreze din ce in ce mai mult pe oficialii guvernelor. In Romania, instabilitatea libiana s-ar putea traduce prin scumpirea la pompa a carburantilor, masura care va afecta tinta de inflatie a BNR prin antrenarea cresterilor altor preturi. Statistic vorbind, cei mai afectati de criza din Libia -prin prisma importurilor de petrol- sunt italienii, francezii si germanii (conform Agentiei Internationale a Energiei- AIE). Ceea ce ingrijoreaza insa cel mai tare, in ciuda asigurarilor venite dinspre arabi, este incertitudinea din zona. Scenariile nu sunt deloc optimiste, iar recentul atentat de la cea mai mare rafinarie din Irak demonstreaza vulnerabilitatea zonei.
“Suntem în contact cu AIE şi avem capacitatea de a reacţiona în caz de întrerupere a aprovizionării”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jay Carney, fara a preciza ce măsuri ar putea lua administraţia Obama pentru a face faţă unei astfel de situaţii. Aceste comentarii ale Casei Albe intervin după ce trei top importuri de petrol din Libia Foto: AIE parlamentari democraţi i-au cerut preşedintelui Barack Obama să utilizeze rezervele strategice de petrol ale Statelor Unite pentru a evita o creştere a preţurilor la ţiţei legată de tulburările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord
Creşterea actuală a preţului petrolului, provocată de turbulenţele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, constituie o “ameninţare gravă” pentru creşterea economică în lume, a estimat joi premierul rus Vladimir Putin, citat de AFP. El a indicat că Rusia nu doreşte o asemenea creştere a preţului petrolului şi a recunoscut că economia rusă “va fi afectată” ca toate celelalte. Nu trebuie “să lăsăm ca preţurile să crească într-un mod atât de brutal”, a adăugat el.
Pe ce scenarii se mizeaza?1 O posibila contagiune in Algeria, scriu an