Băncile din Italia ar trebui să-şi folosească profiturile pentru susţinerea capitalului de bază, iar reîntoarcerea pe pieţe pentru majorarea capitalului pare inevitabilă, potrivit guvernatorului Băncii Italiei, Mario Draghi, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).
În opinia lui Mario Draghi, rezervele adecvate de lichidităţi sunt vitale pentru menţinerea stabilităţii şi asigurarea creditării.
"Ne aşteptăm ca, aşa cum s-a întâmplat în 2009, o mare parte din profiturile obţinute anul trecut să fie alocate majorării capitalului băncilor. Cu toate acestea, apelarea la pieţele de capital pare de asemenea inevitabilă, de îndată ce condiţiile o vor permite", a declarat Mario Draghi, adăugând: "Prudenţa nu ar trebui sacrificată în schimbul profitului".
În martie 2010, oficialul băncii centrale a Italiei le-a cerut instituţiilor creditoare din ţară să-şi majoreze mai degrabă capitalul decât să plătească dividende.
Băncile italiene au unele dintre cele mai scăzute rate de adecvare a capitalului din rândul instituţiilor de creditare europene. Aceste instituţii sunt afectate de noile reguli ale Comitetului Basel privind creşterea nivelui minim al fondurilor proprii.
Federico Ghizzoni, directorul general al "UniCredit" SpA - cea mai mare bancă din Italia, a afirmat că, în acest moment, capitalul instituţiei este adecvat. În plus, domnia sa consideră că este de competenţa băncilor să decidă dacă au nevoie de o majorare a capitalului.
"Sunt de acord cu Mario Draghi că prioritatea o reprezintă capitalul de bază. Dar, cu privire la dividende, este de competenţa acţionarilor", spune directorul "UniCredit".
Ghizzoni a menţionat că "UniCredit" intenţionează să plătească dividende pe baza rezultatelor financiare din 2010.
Cele mai mari bănci italiene - "UniCredit", "Intesa Sanpaolo" SpA, "Banco Popolare" SC şi "B