Zoom Intelectualii neamului îl cântă pe Carol al II-lea
Numărul omagial al oficiosului „România“ (cel din 8 iunie 1940), dedicat împlinirii a zece ani de la Restauraţie, mărturiseşte strădania redacţiei de a obţine (şi publica) texte de laudă la adresa lui Carol al II-lea de la mai toate personalităţile publice ale ţării. Printre cei care iscălesc texte de cult al personalităţii se numără şi mari intelectuali ai neamului. Le reproducem textele împreună cu o precizare absolut necesară: „România“ e doar una dintre publicaţiile în care ei fac sluj lui Carol al II-lea.
Zoom Tudor Arghezi
„Regele României nu se aseamănă cu orice Rege. El este Regele Renaşterii artistice româneşti. În lirica melodiei a creat «Filarmonica» încă de pe când era Prinţ. În literatură, mijloacele temeinice pe care Majestatea Sa le-a organizat, acolo unde nu era nimic şi nimic altceva decât zăticnire, sterilitate şi înfumurare, au slujit nu numai unei Renaşteri, ci unei vijelioase izbucniri de puteri intelectuale liberate. Suveranul a avut intuiţia justă a geniului românesc şi, chemându-l în lumină, i-a pus la îndemâna uneltele trebuincioase. Oricine compară timpul de până la Regele Carol II, de până acum zece ani, cu ceea ce este astăzi, vede numai decât belşugul imens de scrieri realizate în această epocă scurtă. Mai mult, editurile Fundaţiilor Majestăţii Sale au tipărit mii şi mii de scrieri literare, filosofice, artistice, ştiinţifice, reviste şi ziare, în zeci de milioane de exemplare – şi ritmul accelerat şi de necrezut continuă amplificat întru nemurirea adevărată a Celui ce a stârnit această activitate“.
Zoom Cezar Petrescu
„Eu îmi amintesc o zi de demult, la Fundaţia Principele Carol, unde, în afară de învăluitoarea prietenie a lui Nicolae Condiescu, mă alăturase însufleţita credinţă într-un Principe tânăr, neînţeles pe atunci dar de pe atunci galvanizând