După ce Guvernul s-a pronunţat împotriva examinării psihologice a candidaţilor pentru funcţia de preşedintele şi chiar pentru cele de parlamentari, senatorii din Comisia pentru Drepturile Omului au avizat, astăzi, negativ iniţiativa a patru colegi independenţi. Propunerea legislative este dicriminatorie, susţine Gyorgy Frunda.
Comisia senatorială nu este astfel de acord cu examinarea psihologică şi psihiatrică a persoanelor care candidează pentru obţinerea de funcţii de demnitate publică. Chiar preşedintele comisiei, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, s-a poziţionat contra acestei propuneri, argumentând că această lege ar încălca normele constituţionale, creând o discriminare negativă pentru categoria demnitarilor. Totuţi, în timpul dezbaterilor, Frunda a fost de acord, ironic, "că în anumite cazuri nu ar fi o idee rea''.
La rândul său, senatorul PNL Puiu Haşotti a precizat că avizul negativ, dat cu unanimitate de voturi, se justifică prin faptul că propunerea legislativă încalcă prevederile legale.
''Tehnic nu se poate face ceea ce propun aceşti parlamentari. Se încalcă dreptul la viaţă privată şi la confidenţialitatea vieţii private, ceea ce nu este deloc în regulă. Poate iniţiatorii ar trebui să dea dovadă dânşii, să ne prezinte la rândul lor, pentru prima dată, aceste certificate psihologice şi psihiatrice sau poate cel mai bine ar fi ca aceşti iniţiatori, parlamentari aşa-zis independenţi, să facă o propunere legislativă care să interzică migraţia politică. Sau, şi mai bine, să-şi dea demisia din Parlament'', a afirmat Haşotti.
Iniţiativa legislativă le aparţine senatorilor Liviu Câmpanu, Sorin Serioja Chivu, Cezar Măgureanu şi Vasile Nedelcu, care propun obligativitatea prezentării unei adeverinţe medicale privind starea de sănătate fizică şi mentală în cazul candidaţilor la funcţii de demnitate publică alese sau numite. Cei patru parlamentari vo