De multi ani exista un "litigiu" in Romania. "Paratii" chemati in instanta sunt cainele comunitar si cainele hoinar. Acesta din urma este cel mai periculos daunator, fiind comparat cu vulpea. Sta aciuat pe langa asezarile omenesti, cutreiera campiile in cautare de hrana si de multe ori vaneaza in grup. Mananca iepurii ca pe sarmale.
Oamenii nu stiu ca acesti caini hoinari creeaza multe daune animalelor care traiesc in mediul lor natural, distrug cuiburile pasarilor, mananca puii altor vietati, strica si destabilizeaza fauna tarii.
In lipsa adaposturilor si din cauza ignorantei, multi caini au fost eliberati pe campii, pe langa paduri, in timp s-au inmultit si s-au salbaticit, devenind caini hoinari.
Cei care protejeaza animalele salbatice din fondurile de vanatoare au in sarcina combaterea si starpirea daunatorilor. Printre acesti daunatori se numara si cainii hoinari.
Practic, este legal ca vanatorii sa elimine acesti pagubitori, dar se feresc, facand acest lucru pe ascuns, din cauza cetatenilor "de bine", care sesizeaza fapta la politie, in necunostiinta de cauza. In conformitate cu art. 19, alin.3 al legii 407/2006: "cainii salbatici sau hoinari gasiti pe suprafetele fondurilor de vanatoare, pe camp deschis, se impusca fara restrictii si fara obligarea la despagubiri, iar fapta nu constituie infractiune".
De asemenea cainii fara jujeu la gat si cei aflati la o distanta mai mare de 200 de metri de stapan sunt considerati hoinari. In realitate, si ciobanii au mai multi caini decat este prevazut de lege. Legal, un cioban trebuie sa aiba la campie 1 caine, la deal 2 caini si la munte 3 caini.
Un caine la 11 romani
Autoritatile locale doresc sa inlature cainii comunitari si hoinari care bantuie orasele, zonele adiacente localitatilor, iar Asociatiile pentru protectia animalelor se opun c