De când este premier Viktor Orban a luat mai multe decizii pentru a-i ajuta pe cei cu credite în valută.
Guvernul ungar vizează introducerea unui sistem prin care cei care au credite în franci elveţieni vor avea opţiunea de a îngheţa cursul de schimb la care este calculată rata lunară la o valoare de 190 de forinţi/franc până în 2014, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters. În prezent francul se tranzacţionează la 210 de forinţi.
Guvernul, condus de premierul Viktor Orban, ar urma să îngheţe rata de schimb la care creditele exprimate în franci elveţieni sunt rambursate pe o perioadă de trei ani şi jumătate, debitorii urmând să plătească diferenţa odată ce măsura de fixare a ratelor nu se mai aplică. Acest lucru s-ar putea realiza prin semnarea de către bănci a unor acorduri cu banca centrală cu privire la ratele de schimb şi achiziţii de monedă în funcţie de evoluţiile francului, guvernul urmând să suporte costurile. Nu este clar cum va funcţiona totul şi cât va plăti guvernul.
Volumul ridicat de credite în valută din Ungaria, şi în special cele în franci elveţieni, a devenit o problemă în condiţiile aprecierii puternice a francului în raport cu forintul de la începutul crizei financiare din 2008.
În ultimul deceniu, o serie de companii şi persoane fizice din afara Elveţiei, preponderent din Austria şi din câteva state din Europa de Est, au contractat credite denominate în franci elveţieni pentru a-şi finanţa diverse investiţii sau nevoi personale. Deprecierea puternică a francului a pus însă presiune pe umerii debitorilor.
Volumul total de credite denominate în franci elveţieni, contractate atât de sectorul bancar, cât şi de cel non-bancar, a urcat de la 228 de miliarde de franci elveţieni în 1999 la 558 de miliarde de franci în al treilea trimestru al anului 2010, potrivit USB Wealth Management Research.
Guvernul ungar,