Contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va rămâne, până la finalul acestui an, la 3%, a declarat ieri ministrul Muncii, Ioan Botiş.
"Contribuţia este azi de 3%. Minis-terul nu are altă propunere de creştere o cotei şi mergem în 2011 pe 3%", a declarat Botiş, citat de Mediafax.
Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, nivelul contribuţiilor virate către Pilonul II creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008 la 6% în 2016 din veniturile brute ale participanţilor.
Anul trecut, nivelul contribuţiei trebuia să fie de 3%, dar constrângerile bugetare au obligat Executivul să aloce prin legea bugetului de stat sumele aferente unei contribuţii de 2,5%, acelaşi procentaj fiind aplicat şi în 2009.
Pentru 2011, nivelul contribuţiei a urcat la 3%.
* Aproape jumătate dintre participanţii la pensiile private obligatorii au în cont doar 500 de lei
La Pilonul II cotizează peste 5 milioane de salariaţi. Aproape jumătate dintre aceştia au acumulat în cont mai puţin de 500 de lei fiecare, după 33 de luni de la startul sistemului, în mai 2008, iar media se situează la 835 de lei, a declarat, ieri, preşedintele CSSPP, Mircea Oancea.
"În aceste condiţii, Pilonul II nu va putea răspunde cerinţelor pentru care a fost creat, respectiv asigurarea foştilor salariaţi a unui venit decent după încheierea perioadei active", a spus Oancea, citat de agenţia de presă.
Primele contribuţii la Pilonul II au fost virate în conturile personale ale salariaţilor în mai 2008.
La finele lunii ianuarie, fondurile de pe Pilonul II deţineau active nete de 4,5 miliarde de lei, în urcare cu 3,9% faţă de decembrie 2010.
Numărul contribuitorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,4% în ianuarie, la 5,21 milioane.
Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), activele nete ale celor