RĂMASE SUB CHEIE? Serviciul Român de Informaţii deţinea în 2000 documente legate de activităţi de contraspionaj ale lui Dan Voiculescu, susţine fostul preşedinte al CNSAS, Gheorghe Onişoru. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
SRI deţinea în 2000 rapoarte ale serviciilor secrete privind misiunile de contraspionaj ale lui Dan Voiculescu la Viena. Afirmaţia îi aparţine primului preşedinte al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Gheorghe Onişoru. "Din acest motiv îmi amintesc că a fost secretizat atunci dosarul lui Dan Voiculescu, aşa cum au secretizat şi dosarul Monei Muscă şi pe cele ale altor politicieni care trebuiau verificaţi înaintea alegerilor parlamentare", spune Onişoru.
Din partea CNSAS, acesta participa frecvent la întrunirile Comisiei mixte SRI-CNSAS în care se decidea ce dosare se clasifică pe motiv de siguranţă naţională.
După ce în 2000 a primit verdict de necolaborare, în urma clasificării, Dan Voiculescu a primit, în 2006, o decizie contrară din partea CNSAS, pe baza documentelor declasificate exact în momentul în care s-a pus problema numirii sale în funcţia de viceprim-ministru.
Dosarul declasificat, pe baza căruia Curtea Supremă ar fi trebuit să dea un verdict azi, nu conţine însă nicio informaţie despre activităţi de contraspionaj, ci doar despre "Felix" ca simplu informator. "Este posibil să nu fi ajuns la CNSAS aceste documente", lansează o ipoteză Gheorghe Onişoru.
Terorismul din mintea SRI
Cel care conducea SRI în momentul clasificării dosarelor, Costin Georgescu, arată că un dosar putea fi clasificat şi pentru "chestii mai soft" decât contraspionajul.
"De pildă, dacă era vorba despre studenţi străini (cazul Monei Muscă, care a fost recrutată cu acest scop - n.r.), dosarul era clasificat pentru că unul dintre ei ar fi putut să ajungă între