În viitor, persoanele care necesită transfuzii sangvine nu vor mai avea neapărat nevoie de un donator. Ele vor putea primi „fluidul vieţii” produs din propria piele. Din grefele de piele se poate produce o cantitate suficientă de sânge pentru a fi folosită la o transfuzie.
Cercetătorii canadieni de la Institutul „McMaster" din cadrul Şcolii de Medicină „Michael G. DeGroote" din oraşul Hamilton au descoperit o metodă prin care să transforme celule provenind din pielea umană în sânge. Procedura constă în prelevarea de celule din epidermă şi în injectarea acestora cu proteine implicate în sinteza ADN-ului şi cu un cocktail de molecule. Sângele obţinut în acest fel poate fi transfuzat persoanei de la care s-au prelevat celulele, fiind perfect compatibil şi excluzându-se riscul de apariţie a infecţiilor. În plus, transfuzia se poate face şi altor persoane care au aceeaşi grupă sangvină, prin această procedură putându-se crea sânge din grupele rare, pentru care de obicei se găseşte cu greu un donator.
Metoda este rapidă şi sigură
Potrivit cercetătorilor, noua metodă este simplă, rapidă şi permite transformarea directă a unei simple grefe de piele în celule sangvine mature. În plus, prin această procedură poate fi produsă o cantitate suficientă de sânge pentru a se putea face o transfuzie. Punerea în practică a acestei descoperiri ar putea reprezenta un progres semnificativ faţă de metodele folosite în trecut, când cercetătorii au reuşit să creeze sânge din celule stem provenite de la embrioni umani. Însă procedura ridica probleme de etică şi, deşi celulele suşă au un potenţial promiţător pentru medicină, în acel mod nu se puteau produce decât celule sangvine imature. În plus, existau şi riscuri cum ar fi posibilitatea de a dezvolta tumori.
La fiecare secundă, un om are nevoie de transfuzie
La nivel global, la fiecare secundă o persoană are ne