Mihaela Costache, o tânără din Focşani, povesteşte despre libertatea dintr-un liceu german, unde nu a văzut niciun profesor nervos.
Prin intermediul programelor oferite de International Education Center, elevii români pot studia un an într-un liceu public din străinătate sau un ciclu complet, finalizat cu Bacalaureatul, într-unul privat. Costurile diferă: în primul caz, taxa este în jur de 6.000 de euro pe an, iar în al doilea, poate ajunge la 45.000 de euro pe an.
Mihaela Costache, din Focşani, a studiat un an într-un liceu public din Germania. Acum este studentă în anul doi la ASE şi spune că cea mai mare realizare din acea perioadă este că a învăţat limba germană.
În clasa a X-a, când a susţinut testul de limbă la International Education Center, evaluatorii i-au spus să nu se ducă în Marea Britanie deoarece deja ştia engleza foarte bine. I-au sugerat să meargă în Germania. "Am acceptat provocarea", îşi aminteşte tânăra de 20 de ani.
Pentru că nu ştia deloc germana, a făcut pregătire cu un profesor înainte de plecare. Aşa a ajuns în micul orăşel Panderborn, în apropiere de Dortmund, unde a petrecut clasa a XI-a. Cei 6.000 de euro au acoperit şcolarizarea, cazarea, asigurarea medicală, transferul de la aeroport la familia-gazdă şi rapoartele trimise părinţilor despre activitatea şcolară.
"Şi în ziua de Crăciun aveam program"
După un weekend de orientare, a fost plasată în gazdă la o familie. "Erau interesaţi de culturi diferite, o făceau din curiozitate. Au avut grijă de mine, nu m-am simţit exclusă. Nici în discuţiile mai aprinse nu au închis uşa. În orice problemă au discutat şi cu mine, şi cu fiica lor", povesteşte Mihaela.
Mâncau la ore fixe: la 7.00 era micul dejun, la 13.00 prânzul, la 19.00 cina. "Mama era profesoară la o şcoală generală, iar tatăl profesor universitar. În fiecare