Drumul spre o democratie autentica este ca mersul pe sarma. Exista o granita foarte fina intre libertate, propaganda si teroare. Conducatorilor le revine uriasa responsabilitate de a garanta libertatile democratice, care nu pot exista fara respectarea drepturilor omului.
In ultimele zile, analistii occidentali au dat Turcia drept exemplu de multiculturalitate si democratie, insistand asupra faptului ca se pot face pasi importanti spre acestea, intr-o tara islamica. Dar cat este propaganda si cat adevar in aceste afirmatii? Detine Turcia adevarata putere a exemplului?
Poporul egiptean a sarbatorit frenetic neasteptata demisie a premierului Ahmed Shafiq, la trei saptamani dupa revoltele care l-au inlaturat pe Mubarak. Presedintele Turciei, Addullah Gul, declara jurnalistilor aflati in avionul prezidential ca "procesul de tranzitie este cea mai buna cale pentru a nu insela asteptarile poporului", subliniind ca "acest proces nu trebuie sa dureze prea mult", informeaza Cairo Daily News.
Dar in timp ce presedintele Turciei declara: "Am sosit in Egipt pentru a impartasi sincer experienta si sperantele noastre in aceste momente critice", comisarul european Stefan Fuele isi exprima ingrijorarea pentru intemnitarea recenta a jurnalistilor, in Turcia.
"Comisia Europeana este ingrijorata de actiunile intreprinse in ultimul timp de catre politia turca impotriva jurnalistilor", a declarat Fuele, joi, citat de agentia Reuters.
Multi reporteri sunt investigati in Turcia pentru exercitarea meseriei, pentru relatarile despre asa-numite comploturi impotriva Guvernului.
Vizita presedintelui Turciei in Egipt are ca scop demonstrarea solidaritatii cu poporul atat de greu incercat in ultima vreme si prevede convorbiri cu militantul reformei Mohamed ElBardei si cu secretarul general al Ligii Arabe, generalul Amr Moussa.